Acil Durumlar

Prof .Dr. Sırrı Bektaş / Acil durumlar / sirribektas.com / Çocuklarda anne sütü, dengeli beslenme, aşılar, enfeksiyon hastalıklarının kontrolü ile acil sorunlara ve durumlara yaklaşımlar önem kazanmaktadır. Çocukların ölümündeki riskler farklı olmaya başlamıştır. Çocukların Türkiye'de ölüm sıklığı ve sebepleri diğer ülkelere göre farklılık gösterir.

ACİL DURUMLAR

Çocuklarda anne sütü, dengeli beslenme, aşılar, enfeksiyon hastalıklarının kontrolü ile acil sorunlara ve durumlara yaklaşımlar önem kazanmaktadır. Çocukların ölümündeki riskler farklı olmaya başlamıştır. Çocukların Türkiye'de ölüm sıklığı ve sebepleri diğer ülkelere göre farklılık gösterir. Ülkemizdeki tüm ölümlerin yaklaşık %40’ını 5 yaşın altındaki çocuklar oluşturmaktadır. Bu ölümlerin çok önemli bir kısmını  acil sorunlar teşkil eder.

1- SOLUNUM YOLLARINA YABANCI CİSİM KAÇMASI:
Özellikle küçük çocukların solunum yollarına yabancı cisimler (gıda, ilaç, kücüçük oyuncak parçaları gibi) kaçabilr. Bu durumda çocuk nefes alamaz, morarır, hava açlığı çeker. Böyle bir durumda hava yollarını açmaya çalışmalı, ağızda olabilecek maddeler elle çıkarılmaya çalışılır. Baş geri alınıp, çene açılır. Sırt bölgesine elle kuvvetlice vurulursa yabancı madde kendiliğinden çıkabilir. Çocuk hemen rahat nefes almaya başlar.. En yakın acil sağlık kurumuna başvurulur. Çocuğun solunumunu sağlamak için kulanılabilecek yöntemler vardır. Burada amaç yaşamsal işlevlerin(nabız, solunum, ısı, kanbasıncı gibi) sağlanmasıdır. En çok 1-2 yaş arası çocuklarda görülür. Erkeklerde daha sıktır. Çoğunlukla çekirdekli yiyecekler (kavun, karpuz cekirdeği gibi), kuruyemişler, sosisli, sucuklu sandviçler oyuncak parçaları, küçük piller, bozuk paralar solunum yollarına kaçabilirler. Ağızda gıda varken kahkaha ile gülünmesi, koşması, merdiven çıkması gibi durumlarda nefes alırken solunum yoluna kaçmasına sebep olurlar.

2- ZEHİRLENMELER:
Çocukların her şeye karşı çok merakları vardır. Objeleri ağzına götürmeyi, incelemeyi çok severler. Özellikle bazı ilaçlar ve sıvılar özel ilgisini çeker. Şeker kaplı renkli draje tarzındaki ilaçları severek yiyebilirler. Bazı çocuk şuruplarını tepelerine dikerek hepsini içebilirler. Bu nedenle ilaçları kesinlikle çocukların görmediğ, bilmediği ve uzanamayacağı yerlere koymak gerekir. Ayrıca ilaçların miktarını da akılda tutmak gerekir. Yaz mevsimi sıvı deterjanlar çocuklardan uzak tutulmalıdır. Çocuklar bu sıvıları su sanarak içebilirler. Bu da çok ağır sorunlara yol açabilr. Zehirlenme şüphesinde derhal bir sağlık kurumuna başvurmalı hangi etken sebep olmuşsa beraberinde götürülmelidir.

3- ATEŞLİ HAVALE:
En sık 6-24 ay arasındaki çocuklarda  görülür. Erkek çocukta daha sıktır.  Ateş yükselirken görülebilir. Bilinç değişikliği ile birlikte tüm vücutta kasılma, morarma, ağızdan köpük gelmesi, hırıltılı solunum görülür. Aile çocuğun kaybedildiğini hisseder. 100 ateşli çocuğun 5 tanesinde görülür.  Ailevi yatkınlık olabilir. Panik yapmmak gerekir. Çocuğun ağzında birşey varsa çıkarılır. Üstü serbestleştirilir. Ilık suya tutulabilir. Hemen bir sağlık kurumuna başvurulur.

Ateşli havalenin çocuğa zararı olmaz. Hemen hepsi kendiliğinden düzelir. Zekası ve ruhu bozulmaz. Genellikle ilk nöbetle kalır. İlk atakta ilaca gerek olmaz.

Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com