Banyo kazaları

Banyo kazaları / Prof. Dr. Sırrı Bektaş / bebekacil.com / Günümüzde anne sütünün, yenidoğan bebek bakımının, aşıların ve beslenmenin önemi çok iyi anlaşıldığından bebek ve çocuk ölümlerinde çok azalma olmuştur. Örneğin ülkemizde 2012 yılı istatistiklerine göre bebek ölümü (1000 canlı doğumda birinci yılın sonuna dek ölen bebek sayısı) 9 (dokuz)'a düşmüştür.

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA BANYODA YAŞANABİLEN KAZA , TRAUMALAR ve ZEHİRLENMELER

Günümüzde anne sütünün, yenidoğan bebek bakımının, aşıların ve beslenmenin önemi çok iyi anlaşıldığından bebek ve çocuk ölümlerinde çok azalma olmuştur. Örneğin ülkemizde 2012 yılı istatistiklerine göre bebek ölümü (1000 canlı doğumda birinci yılın sonuna dek ölen bebek sayısı) 9 (dokuz)'a düşmüştür. Bu kaybedilen bebeklerin de hemen hepsi  ya  çok erken doğan bebekler veya doğuştan ağır organ veya metabolizma bozukluğu  olanlardır. İleride bebek ölümlerininin daha da azalacağı kesindir. Artık zatürre, ishal, kızamık, menejit, çocuk felci, boğmaca, kabakulak, su çiçeği gibi hastalıklar ya hiç görülmüyor veya çok az görülüyor. Ölümlere ise hiç rastlanmıyor.

Yukarıda bahsedilen sorunların çözümlenmesi zamanımızda başka sorunların gündeme gelmesini doğurmuştur. Bu sorunlar ise kazalar, zehirlenmeler, ev kazaları, banyoda görülen kaza, zehirlenme ve yaralanmalar, yanıklar, boğulmalar, hayvan ve böceklerin verdiği sorunlar, çocuklara atılan dayaklara bağlı ölüm ve sakatlıklar gibileridir.

Yurdumuzda ve dünyada içinde banyoda görülen kazaların da olduğu sorunlar en önemli sakatlanma ve ölüm sebebi olmaktadır. Ortalama 5000 çocuğun bir tanesi bahsettiğimiz kazalar nedeniyle kaybedilmektedir. Aslında çok yüksek olan bu rakam tamamen önlenebilir. Alınacak tedbirler sayesinde kazalar çok aza indirilebilir. Bu sayede hem ekonomik hem sosyal hem de psikolojik olarak büyük yararlar sağlanmış olur.

Banyoda rastlanan kaza, zehirlenme ve zedelenmelerin önlenmesinde herkese önemli görev ve sorumluluklar düşmelidir. Sigara, kanser, aids ve diğer hastalık ve sorunlara karşı alınan önlem ve yapılan destekler giderek artmasına karşın içinde banyo kazalarının da olduğu yaralanma, zehirlenme ve ölümlere karşı çalışmalar yok denecek kadar azdır. Örneğin ABD’de 2006 yılında yapılan bir çalışmaya göre, çeşitli kazalara bağlı olarak ölen 28527 çocuğun yaklaşık 2000 tanesi banyo kazalarının da olduğu suda boğulmalardan olmuştur. Bu sayı da oldukça yüksektir. Bahsedilen bu ölümlerin bazı basit ve kolay tedbir ve önlemlerle önü kolaylıkla alınabilirdi.

Kazalar ve alınacak önlemler çok geniş bir konu olduğundan biz bunun sadece banyo da yaşanan kaza, zedelenme ve zehirlenmeler kısmına dikkatleri çekmek ve bu konuda alınabilecek önlemleri gündeme getirmek istiyoruz.

BANYODA RASTLANABİLEN KAZA VE TRAUMALAR

1. Elektrikle çalışan aletlerin banyo suyuna teması ile ortaya çıkan elektrik çarpmaları ölümle veya sakatlıkla sonuçlanır. Özellikle prize takılı aletlerin banyo suyu ile teması son derece tehlikelidir. Özellikle fön makinası, traş makinası, elektrikle çalışan oyuncaklar, epilasyon makinası çocukların banyosu sırasında onlardan uzak tutulmalıdır. Hergün bu hata yüzünden ülkemizde çok sorunlar yaşanmaktadır. Ölümler, yaralanmalar, sakatlıklar veya zihinsel bozukluklar bu önelenebilir durumdan ortaya çıkmaktadır.

2.Çocuklar kesinlikle banyoda yalnız bırakılmamalıdır.  Devamlı kontrol altında tutulmalıdır. Çünkü küvetteki sudan boğulma tehlikesi geçiren çocuklara rastlanmaktadır. Hele büyük kardeşi ile banyoda yalnız bırakılan küçük çocuklar boğulma ve yaralanma tehlikesi ile daha çok karşı karşıya kalmaktadır.

3.Banyoda bulunan çamaşır makinası ve klozetler de ayrı tehlike kaynağıdır. Makina içine veya klozetlerin içine girmek veya düşmek ve bunun sonucunda da ağır sonuçları olan, ölümcül olabilen veya sakatlıkla sonuçlanan olgulara rastlanmaktadır.

4.Kirlenmiş banyo suyunu veya şampuan veya deterjanı içen çocuklar da olabilmektedir. Bu yüzden mikrobik hastalıklar, yemek borusu veya solunum yolunda ağır sorunlar ortaya çıkmaktadır.

5.Banyo küvetinde kayma sonucu kafa ve gövde traumaları olabilmekte veya suda boğulma tehlikesi ortaya çıkabilmektedir.

6.Banyo prizlerine çocuklar ıslak elle dokunabilmekte bu da elektrik çarpmalarına yol açabilmektedir.

7.Banyolarda bulunan şofben, likit ve tüp gazlar veya diğer ısıtıcılara da çok dikkat etmek gerekir. Bunlara bağlı ölümle sonuçlanabilen veya sakatlık yapabilen durumlara rastlanabilmektedir.

8.Banyo suyu sıcaklığının ayarlanması da çok önemlidir. Özellikle  bebekler ve küçük çocuklarda sıcak su ile temas  kolaylıkla cilt ve yüz yanıklarına neden olabilir. Banyo suyunun yakalaşık olarak vücut ısısında olması önemlidir.

9.Banyo hijyenine de özel önem vermek gerekir. Banyonun çok iyi bir şekilde temizlenmesi ve temiz tutulması çocuklarımızın sağlığının korunmasında önemlidir. Temizlenen banyoların kuru tutulması da  kayganlığı önler. Banyo ortamında kaymalara bağlı çeşitli yaralanmalara rastlanabilmektedir.  

SONUÇ
Çouklarımızın sağlıklı büyüyüp gelişmeleri ve sorunsuz yaşamaları için koruyucu önlemler çok önemlidir.  Anne sütü, aşılar, sağlıklı beslenme, hastalıklara karşı uygun tedavilerin yanı sıra kaza, trauma ve sakatlıklara karşı alınması gereken önlemler her şeyin önüne geçmelidir. Çünkü günümüzde artık ölümcül  ve sakat bırakan sorunlar kazalar ve truamalarla olmaktadır. Kazalara karşı alınacak önlemler hem ölümleri hemde sakatlıkları azaltır veya ortadan kaldırır. Bu da sağlıklı ve mutlu toplum olmamızda en önemli etken olur.

Günümüzde banyo kazalarını azaltmak ve güvenli banyo ortamı sağlamak bu önlemlerin önemli bir parçasıdır. Burada toplum olarak her kesime önemli görevler düşmektedir. Toplumun bilinçlenmesi için çalışmalara geçilmesine gecikmeden başlanmalıdır.

Prof. Dr. Sırrı Bektaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com