Ek besinlere geçiş

Ek besinlere geçiş / Prof. Dr. Sırrı Bektaş / Bebeklerimiz için Pratik Bilgiler / Genellikle 4-6 aylar arasında ek besinlere geçiş yapılabilir. Ek besinlere geçişte amaç bebeği değişik damak zevklerine ve pütürlü gıdalara alıştırmak, çeşitli vitamin ve minarellerden yararlanmasını sağlamaktır.

EK BESİNLERE GEÇİŞ

Bebek beslenmesinin temelini anne sütü oluşturur. Bebeklerin 6 ay süre ile sadece anne sütü alması yeterli olabilir. Bir dönem tek başına anne sütü bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılar. Su vermeye bile gerek yoktur. Su yerine çeşitli bebek çayları (rezene, ıhlamur, papatya....gibi) kullanılabilir.

Genellikle 4-6 aylar arasında ek besinlere geçiş yapılabilir. Ek besinlere geçişte amaç bebeği değişik damak zevklerine ve pütürlü gıdalara alıştırmak, çeşitli vitamin ve minarellerden yararlanmasını sağlamaktır.

Ek besinlerin başında meyve suyu, meyve püresi, sabah kahvaltısı, sebze çorbası, muhallebi, yoğurt gelir.

Ek besinlere geçerken dikkat edilmesi gereken bazı kriterler vardır. Bunların başında her yeni gıdaya geçişte; ilk verildiği zaman azar azar başlamak, yeni bir gıda verildiği gün ilk defa alacağı başka bir gıda vermemeye dikkat etmektir.

Böylece bu gıdaların bebekte oluşturabilieceği allerji, ishal, kabızlık... gibi belirtiler gözlenip gereken tedbirler alınabilir.

Meyve Suyu ve Püresi

4 haftalıktan itibaren bebeğe meyve suları (elma, armut, havuç...) verilebilir. 3 ay bitiminde meyve pürelerine başlanabilir. Meyve suyu ve pürelerine başlama zamanlarını genellikler doktorunuz size hatırlatacaktır. İlk başlandığında 1-2 tatlı kaşığı vermek yeterlidir. Bu miktar hergün azar azar arttırılır.

Meyveler rendeden geçirilip (tercihen cam rende) suyu süzülüp verilebilir. Meyve suyuna alıştıktan sonra meyveler püre halinde verilebilir. Meyve suları kokteyl yapılarak verilebilir. Kabızlık problemi olanlarda armut suyu ve püresi ağırlıklı olarak önerilebilir. İshali olanlarda ise elma, havuç suyu ve muz önerilir.

Muhallebi

Muhallebi olarak; içindeki vitamin, mineral, demir oranlarının en iyi şekilde ayarlandığı ve hazırlama kolaylığı nedeniyle firma muhallebileri tercih edilir. Bunları eczanelerde veya büyük marketlerde bulmak mümkündür. Temiz su içine tarifine uygun muhallebi maması koyarak bebeğin alabileceği miktar 1-2 öğün olarak verilir.

Yoğurt

Yoğurt 4 aydan sonra verilebilir. İlk günler azar azar verilerek yavaş yavaş arttırılır. Yoğurdu evde yapmak şart değildir. Günlük yoğurt kaymağı alındıktan sonra verilebilir. Yoğurt içine meyve, pekmez gibi gıdalar ilave edilebilir.

Sabah Kahvaltısı

100cc kadar formül mama (mama kullanılmıyorsa; ıhlamur, papatya, rezene çayı gibi çaylar kullanılabilir).

2-3 adet bebe bisküvisi

Beyaz peynir (ilk günler kibrit kutusunun 1/8’i kadar koymak yeterlidir, bu miktar yavaş yavaş arttırılır, peyniri suda bekleterek tuzunu almakta yarar vardır)

Katı yumurta sarısının yaklaşık sekizde biri

Arzuya göre 1 çay kaşığı pekmez

Bu malzemeler mama içerisine atılıp çatalla ezilir. İlk gün 2-3 tatlı kaşığı ile başlanıp hergün azar azar arttırılır. Burada amaç; çocuğa değişik tatları tanıtmak , vitamin, mineral, lipid ve proteinlerden yararlanmasını sağlamaktır.

 

Sebze Çorbası

1 küçük boy patates

1 küçük boy havuç

1 küçük boy kabak

1 çay kaşığı pirinç ya da irmik

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

200ml su

Önerilen miktarda su içine patates, havuç, kabak, yağ, arzuya göre irmik ya da pirinç konulup ağzı kapalı bir kapta pişirilir.

İlk günler sebzelerin suyu 2-3 tatlı kaşığı olarak verilir, hergün azar azar artırılır. Suyuna alıştıktan sonra püre şeklinde verilebilir. Sebze çorbasına hergün yeni sebze ilave edilebilir. 

Sebzelere alıştıktan sonra sebze çorbasının içine önce kuşbaşı büyüklüğünde yağsız dana eti konup pişirilerek püre halinde çocuğa verilebilir. Ayrıca tavuk eti, balık eti de konulabilir.

Sebze çorbasına iyice alıştıktan sonra diğer sebze çeşitleri de verilebilir. Sebze çorbasını vermekteki amaç çocuğun hem pütürlü gıdalara alışması, hem de çocuğun değişik vitamin ve mineralleri almasını sağlamaktır.

Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com